W dietach wielu koni uwzględniane są wytłoki. Czym jest taki pokarm? Kiedy w szczególności warto uwzględnić go w skarmianiu konia? Poniżej najistotniejsze informacje, zachęcamy do lektury!
Czym są wytłoki?
Wytłoki to produkty uboczne przerobu owoców, a mówiąc dokładniej, powstające podczas wyciskania soków. Takie odpady są doceniane w żywieniu koni, bydła i innych zwierząt gospodarskich.
W diecie koni najczęściej uwzględniane są wytłoki jabłkowe. Jabłka to zdrowe i smaczne owoce, zawierające 85% wody oraz suchą masę w postaci pektyn, składników mineralnych, witamin, cukrów.
Do wyboru mamy wytłoki świeże i suszone (wytłoki suszone zawierają oczywiście mniej wody niż wytłoki świeże). Taki pokarm stanowi doskonały komponent paszowy, sprawdza się także jako dodatek do wysłodków buraczanych.
Wytłoki jabłkowe ‒ dlaczego warto?
Wytłoki jabłkowe mają wiele zalet, przede wszystkim:
- stanowią naturalny prebiotyk
- są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego
- zawierają witaminy
- zawierają substancje o właściwościach przeciwutleniających
- poprawiają perystaltykę jelit
- mają pozytywny wpływ na proces trawienia
- są smaczne, mają przyjemny, zachęcający zapach.
Wytłoki jabłkowe ‒ dla jakich koni?
Wytłoki jabłkowe można podawać zarówno zdrowym koniom, jak również tym, które zmagają się z problemami żołądkowymi, są też zalecane w przypadku koni po chorobie oraz koni niejadków.
Wytłoki jabłkowe są zdrowe, zawierają pektyny, błonnik, witaminy. Sprawdzają się zarówno jako komponent paszowy, jak również jako dodatek do wysłodzin.